AYAKKABI SEÇİMİ NASIL YAPILMALI

AYAKKABI SEÇİMİ NASIL YAPILMALI

Doğru Ayakkabı Seçimi Nasıl Yapılır?


Günlük yaşamda bütün beden yükümüzü çeken ayaklarımıza iyi bakmamamız durumunda bir çok sorun ve hastalık ile karşı karşıya kalabiliriz. Bu olumsuz durumları önlemenin yolu da doğru ayakkabı seçiminden geçiyor. 

 

Peki doğru ayakkabıyı nasıl seçmeliyiz?

Ayakkabıyı giydikten sonra ayağa kalkın ve ayağınıza yük verin. En uzun parmağınız ile ayakkabının ucunun içinin mesafesi 1-1,5 cm olmalıdır.

Ayağınızın en geniş yeri ayakkabının en geniş yerine tam oturmalıdır.

Ayağınızın şekline uygun bir model bulun.

Her iki ayağınızı da ayrı ayrı ölçtürün, çoğu insanın ayakları arasında yarım numara kadar boyut farkı vardır. Böyle bir durumda alacağınız ayakkabı numarası büyük olan ayağınıza göre olmalıdır.

Ayakkabıyı giyerken topuğunuz çok az bir kayma ile ayakkabının içine girmelidir. Eğer zorlayarak giriyorsa o ayakkabı size uygun olmayabilir.

Unutmayın ki ayağınızı çok sıkan ayakkabılar, germe işlemi ile tam olarak açılmayacaktır.

Ayakkabı ne çok sert ne de yumuşak olmalıdır. Diyabet hastaları ise esnek ve yumuşak ayakkabı tercih etmelidir.

Çocuklarda ilk adım ayakkabıları iki parmak büyüklüğünde olmalı, kolayca burun kısmı boğazı kısmına gelebilmelidir. Topuk çevresi ve ayak bileğini kavrayan boğaz kısmı olmalıdır.

Topuklu ayakkabı neden zararlı?

Topuk boyu arttıkça belimize ve omurgamıza binen yük miktarı da o kadar artışta bulunuyor. Gün içerisinde saatlerde vücudunuza bu kadar fazla yük binmesi de doğal olarak omurga sağlığımızı olumsuz etkileyebiliyor. Topuklu ayakkabılar bel ve omurga sağlığı dışında ayaklara da zarar vermektedir.
Yüksek topuklu ayakkabılar zarif ve şık bir görünüm sağlamakla birlikte ayak sağlığı açısından sakıncaları göz önünde bulundurulmalıdır. Topuk yüksekliği 4,5cm’den daha fazla olduğunda normal anatomik yürüyüşü sağlayan sistemler olumsuz yönde etkilenir, ağırlık ve basınç öne doğru daha fazla kayar. Yapılan çalışmalar 9 santimlik topuklu ayakkabıların 3 santimlik topuklulara nazaran ayak eklemlerine 7 kat daha fazla stres yüklediğini göstermiştir.

Yüksek topuklu ayakkabı giymenin olası zararları şu şekildedir;

  • Sırt ağrısı
  • Baldırların kasılması
  • Ayak kalıbının bozulması  ve kemik ağrıları 
  • Ayak bileğinin burkulması
  • Omurga duruşunun bozulması
  • Ayakta bulunan kan damarlarının tıkanması
  • Ayakta bulunan liflerin yırtılmasının kolaylaşması
  • Kireçlenme oluşumuna sebebiyet vermesi









Casual ayakkabı nedir?

Casual ayakkabı hem işte hem de gündelik hayatta kıyafetlerin kombinlenmesine olanak sağlayan işlevsel bir ayakkabı modelidir.

"Casual" terimi, rahat ve sıradan anlamına gelir. Bu ayakkabılar, rahatlık ve işlevselliği vurgular. Casual ayakkabılar, genellikle spor ayakkabılar, terlikler, loaferlar, sneakerlar, sandaletler ve plaj terlikleri gibi birçok farklı stili içerir.

Casual ayakkabı modelleri her mevsim giyilebilir özelliklere sahip ürünler olmaktadır. Mevsimin hava şartlarına göre kullanılan malzeme ve tasarım değişse de sağladığı şıklık ve modernlik hep aynı kalmaktadır. Kış için üretilen casual ayakkabı modelleri ayakları koruyan malzemelerden üretilerek kışın zorlu hava şartlarında kullanıcının şıklığından ve konforundan ödün vermemesi amaçlanmaktadır. Yaz için üretilen casual ayakkabılar ise ayak sağlığının korunabilmesi için nefes alabilen malzemelerden üretilmektedir.

Etiketler: ayakkabıseçimi, letoon, letoonsport, letoonayakkabi, hangiayakkabı, casualayakkabi
Mart 29, 2024
Listeye dön
Kategoriler
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR